Interessante slaapstoornis behandeling: Neurofeedback training

Interessante slaapstoornis behandeling: Neurofeedback training

Dat een goede nachtrust van levensbelang is weet je waarschijnlijk wel. Maar een goede nachtrust is niet voor iedereen even makkelijk te realiseren. Zo heeft 20% van de Nederlanders Slaapproblemen of slaapstoornissen. Je bent dus niet alleen. Deze 20% heeft moeite met inslapen, komen niet in de diepe slaap, slaapwandelen, worden te vroeg wakker of worden juist vermoeid wakker. De gevolgen zijn vaak terug te zien in het dagelijks leven. Mensen met een slaapstoornis zijn vaak geprikkeld, hebben een verminderd reactie- en concentratievermogen en worden minder ondernemend. De kans op overgewicht neemt zelfs aanzienlijk toe.

Heb ik wel echt een slaapstoornis?

De eerste vraag is uiteraard heb ik wel echt een slaapprobleem of -stoornis. Een week slechter slapen door (heftige) gebeurtenissen in het persoonlijke of juist zakelijke leven betekend niet direct dat het een stoornis is. Maar hoe kom je er dan achter of het een serieus probleem is of een tijdelijk iets? Hier kan neurofeedback therapie al helpen. Door de hersenactiviteit zichtbaar te maken kan er gekeken worden of deze overeenkomt met de verhoogde activiteit die past binnen een slaapstoornis. Zo worden gebieden in kaart gebracht welke een verhoogde of verlaagde activiteit vertonen en zo de oorzaak van de slaapproblemen kunnen zijn.

Hoe ziet een neurofeedback behandeling eruit?

Wanneer is vastgesteld welke gebieden afwijkende hersenactiviteit vertonen, worden deze specifiek getraind. Zie het als fysiotherapie. Waarbij je focust op specifieke klachten om pijnvrij te bewegen. Neurofeedback training werkt via opperante conditionering (straffen en belonen) om de hersengolven binnen de gewenste waardes te trainen. Tijdens de training wordt een film getoond. Op het moment dat de hersengolven niet binnen de normwaardes functioneren stopt de film automatisch (een straf voor de hersenen). De film vervolgd pas als de hersenactiviteit weer binnen de normwaardes actief zijn (een beloning voor de hersenen). Deze methode wordt door veel mensen als leuk ervaren met een effectief en blijvend resultaat.

Neurofeedback pakt de oorzaken aan in plaats van het bestrijden van de symptomen. Er worden geen medicijnen gebruikt en er wordt niets in het lichaam ingebracht. Het behaalde resultaat met de training is blijvend. Zelfs na de behandelingen blijven de hersenen zich aanpassen en uitbalanceren.

De neurofeedback specialist

Een behandeling bij een neurofeedback specialist zorgt ervoor dat de fysiologische alertheid en slaapactiviteit opnieuw uitgebalanceerd worden. De hersenen worden rustiger en er ontstaat meer ruimte voor slaapactiviteit. Het gevolg is dat de nachtrust verbeterd waardoor een goede nachtrust weer mogelijk wordt. Voor een behandeling bij een echte specialist is Neurofeedback in Nijmegen aan te raden bij De Breinkliniek.

Comments are closed.