Omgaan met chronisch vermoeidheidssyndroom

Omgaan met chronisch vermoeidheidssyndroom

Mensen die de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) hebben gekregen, hebben daar vaak een dubbel gevoel bij. In belangrijke mate zijn ze opgelucht over de duidelijkheid die ze hebben gekregen over de vaak plotselinge achteruitgang van hun gezondheid.

Ze voelen zich echter ook machteloos. Er is niet veel te doen tegen CVS en er is nog geen behandeling voor. Toch zijn er medicijnen, therapieën en zelfverzorgingstechnieken die een persoon kan ondergaan. Deze kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van de chronische vermoeidheid. Hierbij een aantal suggesties om te leren omgaan met chronische vermoeidheid.

Neem de controle over CVS

Chronische aandoeningen en ziekten eisen veel van patiënten om de symptomen onder controle te krijgen. De beste manier om ermee om te gaan, is door de controle te nemen over de aandoening. Als u al maanden of jaren lijdt aan de gevolgen van dit syndroom, is het waarschijnlijk dat u zich hulpeloos voelt. Wellicht denkt u zelfs dat u al verloren heeft van de chronische vermoeidheid. Dat is niet zo. Neem de controle en leer hoe u de aandoening zo goed mogelijk kunt behandelen.

ontspannen

Gebruik kleine, effectieve oplossingen

CVS behandelingen zijn niet bij iedereen even effectief. Er zijn verschillende niveaus waarin u last kunt hebben van de aandoening. Heb je het idee dat een medicijn of hulpmiddel niet of niet voldoende helpt om uw pijn te verlichten, zoek dan naar andere middelen om de symptomen te bestrijden. Er is een keur aan behandelingen en therapieën die u kunt gebruiken die vaak verder gaan dan de conventionele geneeskunde.

Antibiotica of supplementen

De reguliere geneeskunde zal u vaak aanraden om antibiotica of pijnstillers te nemen. Deze kunnen effectief zijn. Als dit bij u onvoldoende werkt, weet dan dat er alternatieve of aanvullende mogelijkheden zijn. Zo kunt u bij uw behandelend arts vragen om supplementen die u helpen om beter met de pijn en vermoeidheid om te gaan.

Veel patiënten met chronische vermoeidheid wenden zich tot de alternatieve geneeskunde bij het zoeken naar behandelingen. Probeer op verantwoorde wijze te experimenteren met de beschikbare opties en kies de behandeling die u het meest helpt.

Leer van elke dag

Met chronische vermoeidheid mag u blij zijn als u zichzelf eens een dag niet ziek voelt. U bent goed in staat om goede en slechte dagen van elkaar te onderscheiden. Houd een dagboek bij van de behandeling en het effect daarvan. Zo kunt u elke dag leren van wat wel en niet goed voor u werkt. Dit helpt u om de ziekte beter onder controle te houden.

Het is uw gezondheid

Niemand voelt zo goed als u hoe u zich voelt. Het is daarom aan te raden een actieve rol in te nemen. Alleen zo verzekert u zichzelf van de beste faciliteiten en zorg. Als uw arts u niet verder helpt, moet u de vrijheid nemen om deze daarop aan te spreken, of desnoods iemand anders te zoeken die wel helpt en met u meedenkt. Daarin bent u vrij, maak daar gebruik van. Vraag ook gerust om een second opinion bij experts op het gebied van het disfunctioneren van het immuunsysteem.

Beweeg

Het klinkt tegenstrijdig, maar bewegen kan erg goed zijn in uw situatie. U ziet er waarschijnlijk erg tegenop, misschien lijkt het voor u zelfs onmogelijk, maar vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Recente studies hebben aangetoond dat kleine lichamelijke activiteiten helpen om uw energie en gezondheid te vergroten. U krijgt daardoor meer fysieke energie en vermogen van een individu met chronische vermoeidheidssyndroom.

Vooral de eerste maanden en jaren kan het zwaar zijn. Uiteindelijk zal het lichaam weer kracht vinden en herstelt u een deel van uw energieniveau van voor u chronische vermoeidheid had.