Oorzaken van chronische vermoeidheid

Oorzaken van chronische vermoeidheid

Slaperigheid is een gevoel dat eenvoudig kan worden verlicht door te slapen. Vermoeidheid is ernstiger. De slaap kan dan nooit de vermoeidheid verlichten. Dan is er nog apathie. Dit is anders, want het is een aandoening waarbij je geen aandacht hebt voor de dingen om u heen.

Mogelijke oorzaken vermoeidheidsklachten

Alle drie zijn vermoeidheidsverschijnselen. Bij vermoeidheid is er sprake van gebrek aan energie. Chronische vermoeidheid symptomen zijn ernstiger dan wat u misschien denkt. Ze vereisen medische aandacht wanneer het door andere ernstige gezondheidsproblemen over het hoofd gezien kan worden.

Een slecht werkende schildklier kan bijvoorbeeld vermoeidheidssymptomen geven. Een andere mogelijke oorzaak is een depressie. Hoewel het verschilt van chronische vermoeidheid syndroom, vertoont het soortgelijke symptomen zoals lage energie en vermoeidheid.

oorzaken-stress

Soms worden de symptomen van chronische vermoeidheid geassocieerd met andere ziekten, zoals;

 • diabetes,
 • ziekte van Addison,
 • eetstoornissen zoals boulimia of anorexia,
 • artritis,
 • nieraandoeningen,
 • congestieve hartziekte,
 • lupus,
 • kanker,
 • en zelfs ondervoeding.

Lijdt een patiënt aan de symptomen als gevolg van een van de genoemde ziekten, dan is het inwinnen van medisch advies nodig voordat met een behandeling wordt gestart. De symptomen als gevolg van deze aandoeningen zijn verschillend van chronische vermoeidheid syndroom.

Oorzaken chronische vermoeidheid

Oorzaken van chronische vermoeidheid symptomen kunnen worden onderverdeeld in twee types, psychologische en fysieke, waaronder de volgende:

 • Slaapstoornissen, zoals slapeloosheid, narcolepsie of apneu,
 • Astma of hooikoorts,
 • Hypothyreoïdie,
 • Bloedarmoede,
 • Drugsgebruik of regelmatig overmatig gebruik van alcohol,
 • Doorlopende pijn,
 • Verdriet en depressie.

Behandelen chronische vermoeidheid

Er zijn thuiszorgbehandelingen die kunnen helpen bij het overwinnen van de meeste symptomen van chronische vermoeidheid. Een belangrijk onderdeel daarvan is regelmatige en adequate rust. Daarnaast is evenwichtige en gezonde voeding en het dagelijks drinken van voldoende water een belangrijk onderdeel van het in toom houden van de gevolgen van chronische vermoeidheid.

Een gebrek aan lichaamsbeweging kan de symptomen versterken en regelmatige en dagelijkse beweging is daarom noodzakelijk om een patiënt extra energie te geven. Een eenvoudige wandeling of rustig joggen of fietsen kan al helpen om het energieniveau langzaam uit te breiden.

Een werkbaar persoonlijk trainingsschema voorkomt dat de vermoeidheid zich uitbreidt. Ook het vermijden van stress zal de symptomen weghouden.

De invloed van stress

Het is bewezen dat het voorkomen van stressvolle omstandigheden helpt bij het verminderen van de klachten. De symptomen van chronische vermoeidheid worden teruggedrongen door het regelmatig nemen van vakantie, op een rustige wijze omgaan met relatieproblemen, het nemen van multivitaminen en door het vermijden van activiteiten die stress oproepen.

Het veelvuldig blootstellen aan het nachtleven of toegeven aan verleidingen als nicotine, alcohol, cafeïne en drugs verhogen juist de kans op klachten. Het is beter om hier afstand van te nemen als u last hebt van chronische vermoeidheid.

Alternatieve en natuurlijke remedies

Overweegt u om medicatie te nemen? Dan zijn er alternatieve of natuurlijke middelen die kunnen helpen. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar, zoals reflexologie massage. Het is niet alleen een goede manier om te ontspannen, maar het helpt ook bij het verbeteren van de bloedsomloop.

Acupunctuur verhoogt de fysieke en mentale kracht. Het is een ideale manier om de symptomen van chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) te bestrijden.

Een andere natuurlijke remedie is meditatie, die innerlijke rust brengt. Aromatherapie geeft naast innerlijke rust ook onmiddellijke ontspanning na een stressvolle dag. Al deze natuurlijke behandelingen staan erom bekend een kalmerende werking te hebben.

Als de patiënt lijdt aan andere aandoeningen, is het raadzaam om medische hulp in te roepen voordat een alternatieve behandeling wordt gestart. Ook in die gevallen kunnen deze alternatieven echter verlichting geven.